Ταυτοχρόνως και παρ΄ όλο που η χώρα εισήλθε, έστω ατύπως, σε προεκλογική περίοδο, τα δύο κόμματα εξουσίας, η ΝΔ και το ΠAΣOΚ, εμφανίζονται να απέχουν ακόμη αρκετά από τα ποσοστά της τάξεως του 41%-42% που μπορεί να δώσουν στο πρώτο κόμμα απόλυτη πλειοψηφία εδρών στην επόμενη κοινοβουλευτική σύνθεση.
Η τελευταία έρευνα της GPO για το Mega δίνει πρόθεση ψήφου 35,5% για τη ΝΔ και 34,5% για το ΠαΣοΚ, ενώ σύμφωνα με τη Metron Analysis για την «Ημερησία» το κυβερνών κόμμα είναι στο 33,4% και η αξιωματική αντιπολίτευση στο 32%.
Με βάση το νέο εκλογικό σύστημα που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις επερχόμενες εκλογές, ένα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα για τη διαμόρφωση του μετεκλογικού σκηνικού είναι το άθροισμα των ψήφων που θα κατευθυνθούν προς τα μικρότερα κόμματα, τα οποία θα ξεπεράσουν το «πλαφόν» του 3%.
Ειδικοί αναλυτές έχουν υπολογίσει ότι στην περίπτωση που αθροιστικά τα μικρότερα κόμματα ξεπεράσουν σε ποσοστά το 16%-17%, τότε ο πήχης της αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος ανεβαίνει υψηλά και γίνεται δύσκολη η υπέρβασή του, παρά το σταθερό «μπόνους» των 40 βουλευτικών εδρών με το οποίο ο νέος εκλογικός νόμος «φιλοδωρεί» το πρώτο κόμμα.
Σύμφωνα με την έρευνα της Metron το άθροισμα της πρόθεσης ψήφου προς τα μικρότερα κόμματα βρίσκεται στο 14,8%(6,8% για το ΚΚΕ, 4,4% για τον ΛΑ OΣ και 3,6% για τον Συνασπισμό) με το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου να φθάνει στο 17%.
Ακόμη πιο ψηλά βρήκε τις διαθέσεις της κοινής γνώμης υπέρ των μικρών κομμάτων η GPO, καθώς στην έρευνα της οποίας το ίδιο άθροισμα ανέρχεται στο 16,4% (7,1% για το ΚΚΕ, 4,9% για τον ΛΑOΣ και 4,4% για τον ΣΥΝ).
Από τη διερεύνηση μάλιστα της αδιευκρίνιστης ψήφου που έκανε η GPO, ζητώντας από το 11,3 % όσων δήλωσαν πρόθεση «λευκό / άκυρο» ή «δεν ξέρω / δεν απαντώ» προέκυψε ότι τα μικρά κόμματα μπορούν να διεκδικήσουν ψηφοφόρους που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη δύναμή τους.
Η κοινή γνώμη επίσης δείχνει να είναι απολύτως διχασμένη για το μετεκλογικό σκηνικό που επιθυμεί, καθώς σε σχετική ερώτηση της Metron το 47,7% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι προτιμά να προκύψει από τις επόμενες εκλογές αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ το 47,3% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας.
Σε δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον Ελεύθερο Τύπο το 65,1% των ερωτηθέντων δεν θεωρεί ώριμες τις συνθήκες για τη συγκρότηση κυβερνήσεων συνεργασίας, έναντι 29,5% που θεωρεί ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει.
No comments:
Post a Comment